WPCoopNed/ december 27, 2015/ achtergrond/ 0 reacties

Heeft u al gehoord van het ‘geheime’ vrijhandelsverdrag TTIP? Steeds meer mensen komen erachter wat TTIP is en komen er tegen in opstand. Afgelopen oktober demonstreerde er honderdduizenden mensen tegen dit aankomende vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

Het verdrag wordt naar voren geduwd door lobbyisten  die de multinationals vertegenwoordigen terwijl onze democratisch gekozen Europarlementariërs niet eens de mogelijkheid krijgen de kleine lettertjes in dit verdrag te bestuderen.  Het ontransparante en ondemocratische proces rondom het verdrag alleen al zijn een reden tot bezorgdheid laat staan de inhoud. Wat dit verdrag zal betekenen is een machtsverschuiving van nationale overheden en rechtbanken naar multinationals en een handjevol advocaten. Op verschillende manieren legaliseert dit vrijhandelsverdrag het beïnvloeden van beleidsbeslissingen en wetten van overheden door het internationale bedrijfsleven. Zo zou het onmogelijk worden om hogere milieustandaarden aan te nemen die winsten van bedrijven zouden verlagen.

TTIP is smeerolie voor de oude economie, we moeten kritisch kijken naar dit soort verdragen en ons afvragen of dit is waar we verder naartoe willen met onze wereld. Een manier waarop je je kunt uitspreken tegen TTIP is door je gemeente zo ver te krijgen dat de raad zich TTIP-vrij verklaard of zich openlijk tegen TTIP uitspreekt. Op deze manier wordt de stem van de mensen gehoord via de lokale democratie die dan weer andere bestuurslagen kan beinvloeden.

Is jouw gemeente al TTIP-vrij verklaard of wil je ervoor zorgen dat het gebeurd? Kijk op de website van Milieudefensie. (https://milieudefensie.nl/ttip/gemeenten-tegen-ttip)

Deel dit Bericht

Laat een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*